Na de val van de Berlijnse muur veinsde Europa zelfvertrouwen.
Het was een geloofwaardige act.
De Europese integratie boekte historische overwinningen: op de Duitse en de Europese deling.
En Europa werd een machtsblok in de wereld.
Grote vragen drongen zich op. Wat wordt Europa? Waar staat het voor? Waar lopen de grenzen? Maar de antwoorden op deze vragen werden angstvallig vooruitgeschoven, alsof ze niet bestonden of vanzelf zouden verdwijnen.
In zijn lezing onderzoekt Mathieu Segers het getroebleerde Europa van vandaag.
Hij doet dat direct na het ‘thrillerjaar’ 2017, waarin er verkiezingen worden gehouden in Nederland, Frankrijk en Duitsland, maar waarin over de Brexit ook een eerste echt besluit wordt genomen en veiligheid opnieuw op de proef wordt gesteld.
Als de huidige problemen van Europa iets bewijzen, dan is het wel dat de Europese vakantie van geschiedenis en politiek voorbij is. In Europa draait het weer om ideeën en macht. Dat is meeslepend en ontwrichtend. En het vergt zelfbewustzijn als tegenwicht.
Hoe verhouden Europa, de Benelux en Limburg zich in dit krachtenveld?
Hoe levensvatbaar is de Europese ‘orde van Maastricht’ 25 jaar na ondertekening van het Verdrag van Maastricht?
Mathieu Segers (1976, Maastricht, NL) promoveerde in 2006 aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
In de periode 1991 – 2001 was hij als adviseur werkzaam op de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het ministerie van Financiën.
Van medio 2005 tot medio 2007 was hij docent aan de Radboud Universiteit, nadien negen jaar hoofddocent Europese integratie aan de Universiteit Utrecht.
In 2010/2011 was hij als Fullbright Schumann Fellow verbonden aan het Center for European Studies van Harvard University en in 2013 als Senior Research Fellow International Studies van de universiteit van Oxford.
Hij is deken en hoogleraar Hedendaagse Europese geschiedenis en integratie aan het University College Maastricht.
Professor Segers is tevens lid van de Nederlandse Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).
Met zijn columns in Het Financieele Dagblad (FD), zijn wekelijkse columns in De Groene Amsterdammer en zijn wekelijkse Europa-rubriek op Radio NPO1 weet hij ook een breder publiek te bereiken.
Voor zijn boek Reis naar het continent. Nederland en de Europese integratie, 1950 tot heden ontving Segers de Prinsjesprijs 2013 (jaarlijkse prijs voor het beste politieke boek).
Comments are closed.